Masalah Astro tiada siaran

Masalah astro tiada siaran mungkin pernah terjadi kepada anda.Tak tahu nak buat macam mana?Saya kongsikan sikit apa yang anda boleh lakukan.Kebiasaannya lepas lakukan ini masalah selesai.Kalau tak selesai juga…kenalah tel custumer servis.

pertama sekali kena pastikan

  • akaun Astro anda aktif.Kalau kena sekat…tak boleh nak buat apa dah…bayar je la…..
  • Pastikan sambungan dekoder ke tv dan antena ketat…..
  • Pastikan Input TV tu betul ikut sambungan yang anda pasang.

Jika perkara diatas dalam keadaan ok …

cuba ikut arahan kat bawah ni….

================

Lepas tu pilih “STB Diagnostik” dan tekan “OK” pada remorte

=========

Paparan seperti diatas akan kelihatan.Pastikan kekuatan signal lebih 50%.Jika signal menunjukkan 0% kena call custumer servis minta technician datang betulkan piring.Jika signal ok…Tekan butang merah pada remorte untuk reboot dekoder.

 

Kebiasaannya masalah selesai..kalau masih berlaku …kena call custumer servis.

boleh tonton video dibawah untuk lebih jelas

Option kedua yang boleh anda lakukan ialah anda tutop letrik dekoder dan on semula.

Harap dapat bantu anda.Komen kat bawah jika ada kemuskilan…saya cuba bantu…

 

29 comments

  • semua siaran tidak ada cuma siaran tv3 saja ada.?apa masalah?

    • cuba step seperti diatas…jika masih gagal juga…cuba hubungi custumer servis ketika berada dihadapan tv.mereka akan bantu untuk kenal pasti masaalah dan bantu selesaikan.

      • Nik ann tasya

        No nk call customer service

        • ni cara nak call custumer servis.
          Dail 0395433838,
          Pilih 1′
          dengar arahan dulu…sebaik keluar arahan masukkan no akaun…masukkan no akaun diikuti # tag,
          lepas tu pilih 4,
          lepas tu pilih 3
          tunggu sehingga custumer servis jawab

  • semua siaran ada,,cuma siaran tv2 saja ada?..apa masalah?

    • selalunya jika jadi seperti masalah tu…kebiasaannya astro dah kena sekat kerana lewat bayar.

  • Zuzaila binti mohd azmi

    Astro tiada siaran

  • Njoi no connection.. ade tanda tiga segi kaler kuning

  • Astro tiada siaran, hanya siaran TV2 & Astro Awani sahaja boleh tengok

  • salam tuan,astro enjoi sy display scna
    no signal 0
    dh cek connector blkng rekoder dn psg dngn sbaiknya tp msh sma juga
    sy try ubh kdudukan piring astro tp lngsung xda effect naik signal kuning or hijau….cuma skrg kuning sj
    adakh mslh wire cable or pemancar bulat wrna putih kelabu tu….trima ksh

  • Sy jdi juga tp xde ap2 lansung bru sgt guna astro nie x smpai sebulan..mcm mne nk atas masalah nie yeww

  • Norlizawaty bt husin

    Chanel HD xde siaran walaupn dh tukar hdmi kabel yg lain keluar msg ini di screen
    **Hdcp copy protection failed.please ensure that your tv N hdmi cable are HDCP approved

  • Sopiah Che Dan

    108 tiada siaran…bayaran okay

    • Hubungi custumer servis semasa berada dihadapan tv.beritahu mereka chanel mana yang tak dapat.mereka akan bantu

  • Zuraimi bin zakaria

    Skrg sy pkai astro beyond pvr mslhnya astro kejap kluar gmbar kejap hilang suara kejap ada kjp xda…blh tlng crtkn apa mslhnya…

  • astro langsung takder chanel.. bayaran ok takder maslaah… tp keluar “ you have inserted wrong smart card”… walau pun dah berkali2 cuba masukkan n betulkan kad…

  • Salam….saya dah telefon astro…masalah tu datang dari dekoder…adakah saya yang kene tanggung tukar dekoder tu…patut free jer tukar dekoder tukan??…maaf

  • Kianah binti Salikor

    Masalah “sila pastikan kad pintar anda dimasukkan sepenuhnya. (S1)”

  • saya on decoder astro kadang2 ok x da masalah, kadang2 no signal, wire dh cek connector ketat, saya ikot juga video setting untuk signal, kadang2 ok, kadang2 x dapat signal, nak kata hujan cerah.. dh 5~6 bulan mcm ni. call astro susah nak jawab. tolong bg penerangan,
    apa punca nya? ada kah decoder bermasalah,

    • saya rasa dekoder rosak.call custumer servis untuk tukar dekoder.tukar percuma …hanya bayar caj servis sahaja…rm65.call 0395433838..pilih 1,masukkan no akaun diikuti #…lepas tu pilih 4,lepas tu pilih 3…tunggu sehingga custumer servis jawab

  • Chanel HD xde siaran walaupn dh tukar hdmi kabel yg lain keluar msg ini di screen
    **Hdcp copy protection failed.please ensure that your tv N hdmi cable are HDCP approved

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.