Kisah Dato Aliff dan Si Ryan Dengan Google

Ramai dikalangan kita kenal dengan datok Aliff Shukri.Beliau dikenali dengan produk terlajak larisnya….Tapi bukan bab itu saya nak share…saya nak share benda lain….baru-baru ni beliau ada muat naik video kat youtube berkenaan dengan google telah bayar sebanyak RM53,000 hasil dari blog dan chanell you tube beliau.

Selang beberapa hari selepas itu Siakap Keli ada post cerita berkenaan dengan cerita budak bernama si Ryan yang dapat RM92 juta hasil dari video youtube dari chanel beliau berkenaan dengan ulasan tentang mainan…boleh baca kat sini…beliau baru berusia 7 tahun….best tak?

Bagaimana kita nak dapat macam tu?

Bagaimana mereka dapat income sebanyak tu?

Bagaimana nak dapat duit dari youtube dan google?

Itu adalah 3 soalan yang ramai tanya bila baca kisah tu….

 

First …Google bayar kepada anda berdasarkan kriteria apa?

Google bayar berdasarkan jumlah unik view atau klik view dari iklan yang keluar dari website atau video anda.Jadi semakin banyak view semakin tinggilah income yang anda dapat.Jadi tak hairanlah kenapa si Ryan tu dapat RM92 juta…view untuk satu video ni sahaja cecah sehingga 935 juta view…dan dah ada 17 juta subscribe chanel beliau.

Kalau sebelum ni saja-saja upload video kat facebook tu apakata lepas ni buat kat youtube pula…

Pertama sekali mohon dulu akaun adsense…kena follow t&c google lah kalau nak.Bila dah lulus permohonan tu..bolehlah fokus untuk buat video tu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.